Náš příběh
Moje nadšení pro pálivé srandy se zrodilo někdy na střední. S klukama jsme se slzami v očích testovali SHU nejedné krablaté nápadnice. Abych mohl i já přispět svou troškou do mlýna, začal jsem chilli pěstovat. Pročítal jsem nejrůznější články, abych rostlinkám zajistil co nejlepší podmínky, připravoval si argumenty k debatám o prospěchu chilli na celý organismus, ale hlavně ochutnával!
Na vejšce jsem chilli zapojil do několika prací i přednášek. Dodnes nezapomenu na testování celé sušené papričky Bhut Jolokia, přezdívané “The Ghost” (duch).
" Paprička Bhut Jolokia obsahuje zhruba 1 milion SHU
Ani po této bolavé zkušenosti nadšení neopadlo, ba naopak! S kamarády jsme se účastnili legendární Brněnské akce Chillibraní rok co rok, abychom sledovali žhavé kuchařské show, koštovali chilli speciality, fandili soutěžícím a celkově se na akci bavili. Je zábavné potkávat šťastné opuchlé tváře, kterým srší nadšení z očí i nosu.
No a pak jsem poznal Hanču, parťáka do nepohody, se kterým musím doma svádět boje o čestné místo u sporáku. Jí taky hrozně baví vařit! Nelehkým úkolem se stalo přesvědčit jí, že ta pálivost v jídle je vlastně dobrá a že kromě ní cítí i jiné chutě. No a povedlo se, dnes se již chilli nezalekne a hojně jej využívá i při svém kuchtění.
" Inspirujeme se v Asii
Chilli není jedinou láskou, kterou sdílíme. Rádi cestujeme, poznáváme nová místa i kultury. Málokterá je tak založená na pálivém jídle, jako ta asijská. Při našich cestách po Thajsku, Vietnamu, nebo Indonésii jsme vyzkoušeli spousty tamních specialit. Jídlo jsme chtěli prozkoumat víc, než jen povrchně jako konzumenti. Zajímalo nás, z čeho se připravuje, jak se dají suroviny vypěstovat, případně na jakém trhu je sehnat. A tak jsme se v každé ze zmíněných zemí zúčastnili kurzu vaření.
Nyní se cítíme připraveni sdílet naše zkušenosti a společnou lásku k chilli s vámi prostřednictvím naší vymazlené domácí chilli majdy.
Chilli majda z pečených paprik |
" Rozhodnutí o představení našeho chilli padlo v Chile